מערכת העיכול שלנו

חלבונים, פחמימות, שומנים – במילים אחרות אבות המזון שאנו אוכלים הם הבסיס לכל תהליך לשינוי של מצב הגוף.

חשוב להבין איך מערכת העיכול שלנו עובדת כחלק מתהליך דיאטה או עליה במסה כי אחרי הכל, ידע הוא כוח.

 

שלב 1:

עיכול של ארוחה מתחיל בפה שתפקידו לפרק מכנית (בפעולת הלעיסה) את אבות המזון (האוכל שאנחנו אוכלים) לחלקיקים קטנים יותר.

  • הפה גם מפריש את האנזים עמילאז שתפקידו לפרק את שרשרת הפחמימות ברגע המגע עם הרוק לשרשרת פחמימות קטנה יותר.

שלב 2:

בתהליך בליעת האוכל, אבות המזון מועברים למטה, במורד הושט, על ידי התכווצויות מגזריות ואורכיות בשריר החלק של הושט שתפקידן הוא לפרק באופן מכני את האוכל לחלקיקים קטנים עוד יותר ולהעביר אותם למטה, במורד מערכת העיכול, ששם החלקיקים מתרוקנים לתוך הקיבה.

שלב 3:

הקיבה משמשת כיחידת אחסון לאבות מזון ופועלת כדי להסדיר את הקצב שבו אבות המזון מתרוקנים למעי הדק.

  • בקיבה אין הרבה פעולות עיכול, מלבד עיכול של שרשראות חלבון ארוכות יותר על ידי פפסין אשר מופרש על ידי תאי הקיבה ותפקידו לפרק שרשראות חלבון ארוכות לפפטידים קטנים (שרשראות קצרות של חומצות אמינו).

שלב 4:

כאשר אבות מזון מתרוקנים מהקיבה למעי הדק, ששם רוב פעולת העיכול מתרחשת, נוצר גירוי ללבלב כדי שישחרר הורמוני עיכול (אנזימי עיכול) למעי הדק על ידי הורמונים כמו CCK (הורמון המופרש על ידי התריסריון, שגורם לשחרור אותות למוח של "להפסיק לאכול") שמפרקים את המאקרונוטריינטים (החלבונים והפחמימות) לשרשראות קטנות יותר (מיקרונוטריינטים).

  • אנזימי העיכול האלו כוללים אנזימים הגורמים להידרוליזה (פירוק במים) של חלבון כמו פפסין, טריפסין, כימוטריפסין ואקסופפסידז. בנוסף, ליפאז שהוא הורמון המעכל שומנים ועמילאז שהוא הורמון המעכל פחמימות.
  • המעי הדק גם מכיל ״מיקרואווילי״ שהם מבנים קטנים שדומים לאצבעות קטנות שבעצם מגדילים את שטח הספיגה של המעי הדק, שם נספגות רוב חומצות האמינו המפורקות.
    • לאחר שחומצות האמינו נספגות, הן משתחררות למחזור הדם שמסיע אותן לרקמות הגוף וכך הגוף יכול להתחיל תהליך של בניית שרירים ותיקון רקמות.

שלב 5:

כאשר המאקרונוטריינטים (החלבונים והפחמימות) מתפרקים לשרשראות קטנות יותר (מיקרונוטריינטים), הם כעת יכולים להיספג בתוך התאים הריריים. התאים הריריים מכילים אנזימים של הגבול המברשתי, אשר ספציפיים מאוד לפפטידים קטנים מסוימים ולסוכרידים (פחמימות).

  • דוגמא לאנזים של הגבול המברשתי היא לקטאז, המפרק לקטוז שהוא דו-סוכר לשתי מולקולות של חד-סוכר – גלוקוז וגלקטוז.

שלב 6:

חומצות האמינו הבודדות ומולקולות החד-סוכר מועברות לכבד דרך וריד שער הכבד או וריד השער (וריד שער גדול בחלל הבטן המוביל דם ממערכת העיכול, מהטחול ומאיברים נוספים בחלל הבטן – ישירות אל הכבד) שבו הן עשויות להיות מנוצלות על ידי הכבד לתהליכים שונים או לזרם הדם.

 

רפרנס:

  1. Fox, S. Human Physiology (Eighth edition). McGraw Hill. Boston: 2004. – https://www.trk302.com/scripts/un981c6l?a_aid=132d1492&a_bid=2fb574ac&chan=ch2&data1=

 

© כל הזכויות שמורות לסהר קזס. אין להעתיק, לשכפל, לפרסם, לצלם ולעשות שימוש כלשהו בתוכן עמוד זה, ללא אישור מראש בכתב מהנהלת החברה או מסהר קזס.

עוד בנושא מערכת העיכול שלנו