10 טיפים (חשובים מאוד!) למתחילים בפיתוח גוף תחרותי
1. אל תסמכו על עצמכם ועל הידע שלכם.
כשחולים, צריך לפנות לרופא. כשמתמודדים עם תביעה משפטית, צריך לפנות לעורך דין. כשרוצים להתחרות בתחרות פיתוח גוף, צריך לפנות למאמן מקצועי בעל ניסיון של שנים בהכנה לתחרויות. תפקידו של המאמן הוא לבנות בהתאמה אישית תכנית אימונים ותפריט תזונה ומשם ללוות בתהליך, לעקוב אחר ההתקדמות ולשנות את תכנית האימונים ותפריט התזונה בהתאם להתקדמות.
להתחיל הכנה לתחרות פיתוח גוף ללא ידע, ניסיון ומעקב של איש מקצוע זה לא יעיל ואף מסוכן. הכנה לתחרות עלולה להיות לא בריאה ולא מומלץ לשים את הבריאות על הפרק!
בתחרויות פיתוח גוף חובה לרדת לאחוזי שומן נמוכים מאוד. את תהליך הדיאטה לתחרות צריך לעשות בצורה נכונה, חכמה ומקצועית. דיאטה לא תקינה תגרום לאיבוד הרבה שריר במהלך ההכנה או לתקיעה בתהליך.
2. תרגול פוזינג.
בתחרות פיתוח גוף כל מתחרה נמדד בהשוואה למתחרים האחרים בפוזות השונות. הכרחי שבדקות בהן אתם מציגים את עצמכם מול השופטים, תציגו את עצמכם בצורה הטובה ביותר. צריך לבצע פוזינג בצורה מקצועית והמחמיאה לכם ביותר. זכרו, הכנה לתחרות לוקחת מספר חודשים, אך התחרות עצמה נמשכת דקות בודדות. לפעמים ההפרש בין המקום הראשון למקום השני נמדד לפי מי שהציג את עצמו בצורה טובה ומקצועית יותר.
איך תוכלו להציג את עצמכם בצורה הטובה ביותר? תרגול, תרגול ועוד תרגול. חשוב לתכנן אימוני פוזינג כל יום. לנסות "לסחוט" כל פוזה למשך כמה שיותר זמן כאשר כל השרירים מכווצים.
תרגול נכון מונע טעויות! מומלץ ללכת למפתח גוף עם ניסיון תחרותי רחב כדי ללמוד ממנו כיצד לבצע פוזינג בצורה מקצועית ומותאמת אישית.
3. ארוחות "צ'יט" מונעות התקדמות.
היום בו מתקיימת התחרות הוא תאריך היעד והכרחי להגיע ליום הזה מוכנים ב-100%. כל ארוחת צ'יט יכולה לעכב את מומנטום שריפת השומן בדיאטה ולמנוע מכם להגיע בגרסה הטובה ביותר לתחרות. 3 חודשים לפני התחרות מומלץ להפסיק לחלוטין עם ארוחות צ'יט ולהתמקד אך ורק בתפריט התזונה ובהוראות המאמן שלכם.
4. כל שינוי קטן בתזונה, ישפיע.
בשלבים האחרונים של הדיאטה לתחרות (החל מחודש מיום התחרות), מומלץ לשמור על יציבות בתזונה ולאכול מגוון מצומצם יותר של מאכלים שהתרגלתם לאכול במשך כל הדיאטה, שאתם בטוחים שיגרמו לכם להרגשה נוחה בבטן. לא מומלץ לחפש הרפתקאות חדשות בתזונה בשלבים האחרונים מכיוון שכל שינוי קטן יכול לגרום לעליה במאזן הנוזלים של הגוף ולאתגרים לא רצויים בתהליך שלא ניתן לצפות מראש.
כל אדם מגיב בצורה שונה למזונות השונים. לדוגמא, לאדם אחד שיבולת שועל יכולה להתאים, לאחר, יכולה לגרום לעליה בנוזלים ולכאבי בטן.
5. תשאירו את האגו מחוץ לאימון.
בהכנה לתחרות פיתוח גוף תרגישו חלשים ו״מרוקנים״ עם הזמן והנטייה של הגוף להיפצע בשלבים האלו עולה, עקב מחסורים אנרגטיים שהדיאטה מייצרת. כל תרגיל חדש, תנועה לא מוכרת או הגזמה עם משקלי העבודה באימון יכולים לגרום לפציעה שתמנע מכם להתחרות! תרגילי אינסטגרם שמצטלמים יפה יכולים לחכות לאחרי התחרות. אל תחפשו הרפתקאות חדשות בשלבים האלו, חדר הכושר לא בורח לשום מקום.
6. בהכנה לתחרות צריך להרגיש חולשה אינטנסיבית, רעב ועייפות.
הרגשות הללו מובילים בדרך כלל למצב רוח ירוד ועצבני. זכרו, פיתוח גוף היא המטרה שאתם בחרתם. אף אחד לא מכריח אתכם להתחרות. אל תוציאו את העצבים והתסכול על הסביבה הקרובה והתומכת שלכם. הם לא יודעים מה אתם מרגישים, מה אתם עוברים שגורם לכם להרגיש כך ותמיד ינסו לתת אמפתיה. נסו לגלות הבנה וסובלנות.
7. אל תשתחצנו.
לפעמים אנשים נוטים להתלהב יתר על המידה מההתקדמות שלהם ויוצאים בהצהרות מיותרות ("אני השנה זוכה באלוף האלופים", "אני אהיה פרו השנה!"). אתם לא יודעים מי המתחרים שלכם וגם אם כן, אתם לא יודעים איך הם יראו על הבמה, לעומתכם. אל תקטינו ספורטאים אחרים ואל תשוויצו בעצמכם. "עבדו בשקט, תנו להצלחה לעשות את הרעש". ליהירות יש מחיר כבד.
8. למדו רק ממקורות מוסמכים.
כיום, כל אחד יכול לפתוח עמוד אינסטגרם \ טיקטוק \ יוטיוב, לקרוא לעצמו מאמן ומנטור לפיתוח גוף ולחלק טיפים לכולם. זכרו, לרוב האנשים האלה אין הכשרה מקצועית וידע אמין ומטרתם האמתית היא צבירת עוקבים ופרסום. מדע ומחקר אמתי קיים בשפע ברחבי האינטרנט. צריך לדעת איך למצוא את המקורות המהימנים והאמינים ביותר ומהם, לאחר התייעצות עם המאמן שלכם, להרחיב את הידע. ביסוס מחקרי חזק הוא דבר חשוב מאוד ומגבה כל טענה אפשרית!
9. התמקדו בעצמכם ולא באחרים.
ישנה נטייה לאנשים לבדוק את המתחרים שלהם בצורה בלתי פוסקת ולבצע השוואות בינם לבין המתחרים מבחינת הגודל, פרופורציות, התקדמות, התנהלות בנוגע לתזונה ואימונים וכו׳. ההתעסקות הזאת היא מאוד מיותרת ותוביל לפגיעה בביטחון העצמי שלכם, לחרדות ועוד סיבוכים נפשיים ורגשיים שמאוד נוטים להיות קיצוניים עקב האינטנסיביות הפיזית והנפשית של ההכנה לתחרות.
10. הדבר החשוב ביותר – סבלנות ועקביות.
כדי להיות מפתחי גוף טובים צריך זמן והרבה מאוד ממנו. עליה במסת שריר, התחזקות, דיוק פרופורציות, ביטחון עצמי על הבמה היא עבודה של שנים. אל תצפו לזכות בתואר "אלוף האלופים" כבר בתחרות הראשונה שלכם. אל תתחילו הכנה לתחרות אם אתם מתאמנים רק שנה אחת. תנו לגוף שלכם זמן לגדול ולהשתפר כדי שתהיו בהמשך בלתי מנוצחים. בתחרות הראשונה שלי דורגתי במקום השלישי. 4 שנים לאחר מכן זכיתי בתואר "מר יוניברס" (ועוד תארים רבים שהגיעו בהמשך). סבלנות ועקביות היא שם המשחק בספורט הזה שנקרא פיתוח גוף תחרותי.
© כל הזכויות שמורות לסהר קזס. אין להעתיק, לשכפל, לפרסם, לצלם ולעשות שימוש כלשהו בתוכן עמוד זה, ללא אישור מראש בכתב מהנהלת החברה או מסהר קזס.